Кипърските служби за спешна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от две лодки

...
Кипърските служби за спешна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от две лодки
Коментари Харесай

Кипър спаси 45 сирийски мигранти в Средиземно море

Кипърските служби за незабавна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от две лодки след получен сигнал, че плавателните съдове са изпаднали в неволя покрай крайбрежен туристически курорт, оповестиха през днешния ден кипърските управляващи, представени от Франс прес.

Съвместният избавителен координационен център на източносредиземноморския остров заяви, че е извел на брега 29 мъже, пет дами и 11 деца, които са плавали край нос Греко нощес.

Полицията заяви, че мигрантите са в положително здравословно положение и са били преместени в приемен център за мигранти в покрайнините на столицата Никозия.

Двама души на възраст 20 и 18 години са арестувани по съмнение, че са управлявали двете лодки и е планувано през днешния ден да се явят в съда.
Кипър, който е страна член на Европейски Съюз, споделя, че е на първа линия в пресрещането на потоците незаконни мигранти, отправили се към евросъюза. Миналата година островът записва най-високия брой кандидатстващи за първи път за леговище в Европейски Съюз на глава от популацията.

От избавените нощес незаконни мигранти 18 са плавали с дървена лодка, а други 27 са били с надуваем кораб.
Полицията посочи, че те са тръгнали от разкъсваната от война Сирия преди да бъдат засечени край нос Греко покрай туристическия курорт Агия Напа на югоизточната част на острова.

В сряда бе хваната друга лодка с 37 сирийски мигранти край нос Греко и бе ескортирана до брега.

Според кипърските управляващи броят на незаконните мигрантите, идващи с лодки, се е нараснал. През първите пет месеца на 2023 година е записано нарастване на броя им с 60 % спрямо предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР